Thursday, November 13, 2014

Analiză: Dezbaterea electorală la TV și Social Media

A doua dezbatere electorală dintre Klaus Iohannis și Victor Ponta a fost comentată pe Facebook și Twitter; cifrele demonstrând că internauții sunt interesați de acest subiect.


Dezbaterea dintre Iohannis și Ponta de la B1 a început la ora 20:00, dar hashtagul #dezbatere a început să apară deja în jurul orei 19:00 pe teritoriul României, dar și în Anglia respectiv Franța, conform trendsmap.com.





Azi în jurul orei 10, tweeturile despre #dezbatere au ajuns la un reach de 91,894 conform tweetreach.com. 

Tagurile #dezbatere și #mickeyklaus sunt cele mai folosite pe Facebook și Twitter, cu 34 respectiv 31 postări pe oră.


Scurtă analiză a celor doi candidați: Iohannis vs. Ponta

Conform Hotnews, B1 a fost lider de audiență la nivel național cu 1.776.000 telespectatori în medie pe minut. Dezbaterea moderată de Mădălina Pușcalău a fost mai reușită decât cea a lui Rareș Bogdan, deoarece jurnalista de la B1 TV a adresat întrebări mai bune și a reușit să-i controleze mai bine pe cei doi politicieni.

Iohannis a evoluat față de confruntarea de la Realitatea TV și la B1 a început mult mai bine, a fost sigur pe el și a privit direct în camera orientată spre el, însemnând că vorbește cu telespectatorul! Partea negativă a fost exagerarea acestui contact vizual cu telespectatorii, deoarece trebuia să-l privească în ochi și pe contracandidatul său. Iohannis a evitat mai mereu privirea lui Ponta, acest fapt fiind observat și menționat de candidatul PSD.

Privirea celor doi candidați
(captură B1 TV)
Pe fața lui Victor Ponta se putea citi surprinderea de începutul bun al lui Iohannis în primele minute ale dezbaterii de la B1 TV. Candidatul PSD nu a renunțat la obiceiul prost de a încerca să aibă întotdeauna ultimul cuvânt și a repetat obsesiv cuvântul lozincă respectiv numele președintelui României: Băsescu. Ponta a evitat contactul cu telespectatorul, privind doar de două ori direct spre public! Conform Mediafax, în dezbaterea de la B1 cuvântul lozincă a fost rostit de 8 ori de Ponta și o singură dată de Iohannis, iar numele Băsescu de 11 ori de candidatul PSD. În schimb, Klaus Iohannis a folosit de 12 ori cuvântul respect,  pe care Victor Ponta l-a rostit doar de trei ori!


Publicul a asistat la două confruntări între Klaus Iohannis și Victor Ponta, dar aceștia n-au oferit răspunsuri concrete la cele mai importante probleme interne: economia, resursele țării și locurile de muncă!