Thursday, June 12, 2014

Rendez-vous în Brazilia

Marea întâlnire din lumea fotbalului va avea loc în Brazilia între 12 iunie şi 13 iulie. Cele 32 de echipe participante se vor duela pentru faimă, renume, trofeu dar şi bani, deoarece campioana mondială va primi 35 de milioane de dolari!



Cu toate că foarte mulţi brazilieni au protestat împotriva organizării, conform datelor furnizate de FIFA, competiţia a fost extrem de aşteptată de sud-americani, dovadă fiind şi cererea mare pentru bilete din partea lor. Stadioanele par a fi problema principală, cu doar câteva zile înainte de primul fluier încă sunt mici detalii de pus la punct.


Cele 12 arene care vor găzdui meciurile de la C.M. sunt: Estadio Mineirao(Belo Horizonte), Estadio Nacional(Brasilia), Arena Pantanal(Cuiaba), Arena da Baixada(Curitiba), Estadio Castelao(Fortaleza), Arena da Amazonia(Manaus) Estadio das Dunas(Natal), Estadio Beira-Rio(Porto Alegre), Arena Pernambuco(Recife), Estadio do Maracana(Rio de Janeiro), Arena Fonte Nova(Salvador) şi Arena de Sao Paulo(Sao Paulo).

Şansele echipelor

La cea de a 20-a ediţie a Campionatului Mondial nu s-a calificat nici o echipă din Scandinavia! Bătălia pentru locurile care duc în faza eliminatorie va fi aprigă. Din grupa A, conform previziunilor de pe primul loc se va califica Brazilia, iar pentru locul secund se vor duela Croaţia şi Mexic cu un mic plus pentru echipa europeană. 

Din grupa B, Spania şi Olanda se vor califica, probabil în această ordine. Chiar dacă Falcao lipseşte Columbia are o echipă destul de puternică, dar nu trebuie uitată nici Coasta de Fildeş respectiv Japonia echipe care pot furniza oricând surprize. 

Din Grupa C se vor califica Coasta de Fildeş şi Columbia. Grupa D este o grupă grea, deoarece trei echipe au şanse mari de calificare. Sunt şanse mici, ca Suarez să evolueze în primul meci, chiar dacă a participat la antrenamente, dar asta nu înseamnă că Uruguayul a şi pierdut calificarea. După părerea mea bătălia dintre Anglia şi Italia va fi câştigată de Squadra Azzura, deoarece are o echipă mai experimentată decât cea antrenată de Roy Hodgson. În faza eliminatorie, din această grupă se vor califica Uruguay şi Italia. 

În grupa E, Franţa nu cred că va întâmpina probleme, iar ocupanta locului secund se va decide chiar din primul meci al grupei când se vor întâlni Elveţia şi Ecuador. Dacă ne conformăm cu previziunile unor analişti şi cotele oferite de casele de pariuri, Argentina are drumul liber spre calificare în grupa F. Chiar dacă unii ar oferi locul secund Bosniei, nu trebuie uitată Nigeria, care are în echipă jucători precum Odemwingie, Obi Mikel sau Moses care pot face diferenţa. 

În Grupa G, favoritele Germania şi Portugalia nu cred că vor avea probleme în asigurarea poziţiilor care oferă calificarea în runda următoare, chiar dacă Ghana are o echipă care e dispusă la un efort fizic superior echipelor europene. Repetă Coreea de Sud performanţa din 2002? Sunt şanse mici, dar nimic nu e exclus, totuşi mizez pe Belgia şi Rusia care au loturi mai puternice şi se vor califica din grupa H în faza eliminatorie a Mondialului din Brazilia. 

Un amănunt interesant

Asemănări între anul 1966 şi 2014: Atletico Madrid a câştigat Primera Division, Real Madrid a câştigat Liga Campionilor(Cupa Campionilor), Bayern Munchen a câştigat Cupa Germaniei, finala FA Cup s-a terminat 3-2, Austria a câştigat Eurovisionul, iar Anglia a câştigat Campionatul Mondial! Oare se repetă istoria şi Anglia devine din nou campioană mondială!?


A fost gol sau nu? Noutăţi la Campionatul Mondial

La această ediţie a C.M. vom asista la câteva noutăţi. Se va utiliza tehnologia Goal Line Technology furnizată de o compania germană care utilizează în total 14 camere care „veghează” linia porţii şi transmit datele 3D către un calculator, care la rândul său transmite mesajul GOAL pe ceasul arbitrului în maxim o secundă, dacă mingea a trecut linia porţii.


De asemenea arbitrul central va folosi un spray pe bază de apă pentru a marca poziţia unde trebuie aşezată mingea la o lovitură liberă respectiv poziţia zidului format din jucători. Liniile respective vor dispărea în aproximativ un minut.

O altă noutate este interzicerea de a purta îmbrăcăminte cu orice fel de mesaje sub tricoul de joc. Arbitrii nu vor sancţiona jucătorul în timpul meciului dacă totuşi acesta arată mesajul inscripţionat sub tricou, dar acesta va primi sancţiunea după încheierea jocului.

Cei mai mulţi jucători participanţi la acest Mondial, evoluează în Premier League, urmaţi de Serie A, Bundesliga şi Primera Division. La capitolul jucători, avem şi accidentaţi care ratează participarea la această competiţie. Cei mai importanţi sunt: Radamel Falcao, Franck Ribery, Marco Reus, Theo Walcott, Kevin Strootman şi Riccardo Montolivo.

Favoriţi pentru trofeu

Conform caselor de pariuri, Brazilia e principala favorită, urmată de Argentina, Germania şi Spania. Principalele cote pentru finală sunt: Brazilia-Argentina cotă de 10, Brazilia-Spania cotă de 12, Brazilia-Germania cotă de 17 şi Spania-Germania cotă de 17.

Finala Campionatului Mondial din 2014 se va juca pe Maracana, la fel ca în 1950, când Brazilia a găzduit pentru prima dată această competiţie. Chiar dacă naţionala Cariocas a evoluat pe teren propriu, a pierdut cu 1-2 în faţa Uruguayului, golurile fiind înscrise de Friaca pentru Brazilia, respectiv Schiaffino şi Ghiggia pentru campiona mondială din 1950.