Wednesday, January 22, 2014

Prăbuşirea presei din România

Luni, 20 ianuarie 2014 s-a prăbuşit(sau a aterizat forţat, încă nu e foarte clar) avionul pilotat de Adrian Iovan, care ducea medici de la Bucureşti la Oradea. Împreună cu acest avion, s-a prăbuşit şi o parte a presei din România.


Nu voi încerca să explic amănuntele în care s-a petrecut acest accident aviatic, ci să arăt maniera în care o parte a presei din România a dezinformat şi a manipulat publicul.

În primul rând trebuie delimitat zvonul de ştire. Zvonul este o veste, o informaţie neîntemeiată care nu a fost verificată! La baza zvonului se află de cele mai multe ori distorsiuni, dramatizări şi falsificări ale detaliilor, ştiind că se va răspândi repede şi se va amplifica pe parcurs.

Imaginile folosite în presă, au de multe ori un impact emoţional puternic şi televiziunea are cel mai persuasiv tip de mesaj, dintre toate canalele de comunicare în masă. De câte ori aţi auzit fraza: „eu cred, deoarece am văzut cu ochii mei!” Ce vede omul pe ecran, consideră că e o informaţie veridică. Dar de multe ori nu e aşa!

Jurnalistul este dator să caute, să respecte şi să comunice faptele – aşa cum acestea pot fi cunoscute prin verificări rezonabile.(extras din Codul Deontologic al Jurnalistului)

Ştiu că a fost vorba despre Breaking News, când informaţiile şi zvonurile circulă rapid, dar totuşi acestea trebuie verificate. Să vedem cum a procedat o parte a presei!

În primul rând aterizare forţată nu e sinonim cu prăbuşire. E o diferenţă între un avion care se prăbuşeşte şi unul care aterizează forţat!

(alba24.ro)

(realitatea.net)

Zona respectivă a fost una accidentată şi nicidecum un drum naţional! Nu ştiu de unde au scos informaţia aceasta cei de la Alba24!?  


Unii nu au aflat unde se află comuna Horea şi Pasul Ursoaia nici după 24 de ore de la petrecerea accidentului. E grav, dacă un jurnalist nu ştie geografie elementară! Comuna Horea şi Pasul Ursoaia se află în judeţul Alba să fie clar pentru toată lumea! 

stiridecluj.ro

Din păcate, nici presa din judeţul Alba nu ştie unde se află Pasul Ursoaia!

alba24.ro
Salvatorii, cine a ajuns primul acolo? Argentin, Avrămuţ sau Giurgiu?

alba24.ro

adevarul.ro
Informaţiile oferite de presă au fost rapide, dar n-au fost verificate şi o parte a  populaţiei nu a ştiut ce să creadă. Jurnaliştii au uitat, că poate urmăresc ştirile şi rudele celor implicaţi în acest accident. Bogdan Chirieac a punctat foarte bine: „Nu speriaţi familiile celor din avion.” După aproximativ 1 minut, Dana Grecu ce credeţi că întreabă: „Dacă nu sunt găsiţi până dimineaţă, ce şanse au?” Profesionistă nu?

Să nu credeţi, că Victor Ponta, Gabriel Oprea sau ceilalţi miniştrii cunosc România. Priviţi cât de bine sunt informaţi, cei care conduc România! E revoltător, nivelul de incompetenţă a celor care deţin funcţii importante în România!


Repet: Pasul Ursoaia, comuna Horea sau vârful Petreasa se află în judeţul ALBA!

Concluzii după acest accident: o mare parte a presei din România dezinformează, autorităţile susţin că investesc milioane în tehnologie şi în personal, dar nu-s în stare de nimic, când ai nevoie de ei! Suntem în 2014, dar în România poţi să mori oricând, oriunde!