Wednesday, December 18, 2013

Au rămas 16! (Grupele Uefa Champions League în cifre)

Faza grupelor din Uefa Champions League s-a terminat, din cele 32 de echipe care au luat startul în grupe, 16 echipe au rămas în lupta pentru trofeul mult dorit. Oare nemţii de la Bayern Munchen reuşesc să-şi apere titlul, câştigă Real Madrid pentru a zecea oară Liga Campionilor, sau asistăm la o surpriză? Până la aflarea răspunsului, să vedem ce s-a întâmplat în faza grupelor:

Grupa A a fost câştigată de Manchester United cu 14 puncte, urmată de Bayer Leverkusen cu 10 puncte, iar în Europa League s-a calificat de pe locul trei echipa antrenată de Mircea Lucescu, Sahtior Donetk. Din 6 meciuri jucate, Manchester a câştigat 4 şi au avut două egaluri, ambele în deplasare: 1-1 cu Sahtior respectiv 0-0 pe tărâm spaniol cu Real Sociedad.

Câştigătoarea din grupa B, Real Madrid a fost echipa care a înscris cele mai multe goluri: 20. Din 6 meciuri, spaniolii au câştigat 5 şi au avut un egal. Locul doi în grupe a fost obţinută de Galatasaray în ultima etapă. Turcii s-au calificat în optimi, datorită victoriei de pe teren propriu cu Juventus(italienii au terminat pe locul 3). Cristiano Ronaldo, starul echipei Blanco a devenit primul fotbalist care înscrie 9 goluri în această fază a celei mai importante competiţii intercluburi!

Francezii de la PSG s-au calificat de pe primul loc din grupa C cu 13 puncte. Din 6 jocuri au pierdut unul, la egalitate au terminat tot un meci, iar în 4 au triumfat. Zlatan Ibrahimovic a reuşit să marcheze de 4 ori în meciul din deplasare cu Anderlecht! Pe locul secund s-au clasat cei de la Olympiacos cu 10 puncte.

Bayern Munchen(deţinătoarea titlului) a câştigat grupa D cu 15 puncte. Echipa de pe locul secund, Manchester City a obţinut tot 15 puncte, dar diferenţa a fost făcută datorită golaverajului. Ambele echipe au avut 5 victorii şi au pierdut câte un meci. Nemţii au înscris 17 goluri şi au primit doar 5, în timp ce jucătorii de la Manchester City au marcat 18 goluri, dar au primit 10. Rezultatele din meciurile directe au for următoarele: Manchester City – Bayern Munchen 1-3, iar în retur Bayern – Manchester City 2-3.

Grupa E a fost câştigată de Chelsea. Englezii au obţinut 12 puncte, iar echipa de pe locul doi Schalke, 10 puncte. Din componenţa acestei grupe a făcut parte şi echipa românească Steaua Bucureşti, care a stabilit un record negativ în Champions League: 23 de meciuri fără victorie. Steliştii au fost poate prea optimişti după tragerea la sorţi, Reghecampf a declarat după tragerea la sorţi că e o grupă acceptabilă pentru Steaua. Din 6 meciuri, Steaua a obţinut 3 puncte(0 victorii, 3 egaluri, 3 înfrângeri), terminând grupa pe ultimul loc!

Lacrimile lui Pipita

În grupa F lupta pentru calificare a fost dramatică. Borussia Dortmund, Arsenal şi Napoli au terminat la egalitate de puncte: 12. În ultima etapă s-au jucat meciurile: Marseille – Dortmund şi Napoli – Arsenal. Italienii au învins „tunarii” cu 2-0 şi erau la doar câteva minute distanţă de calificarea în optimi dar echipa antrenată de Jurgen Klopp a obţinut „biletul” pentru optimi în minutul 87, graţie golului înscris de Grosskreutz!


La finalului meciului de pe stadionul San Paolo, argentinianul Gonzalo Higuain, atacantul celor de la Napoli a izbucnit în lacrimi, după aflarea rezultatului din Franţa. Olympique de Marseille a fost singura echipă din grupe care nu a reuşit să obţină nici măcar un punct.


Atletico Madrid a câştigat grupa G fără probleme. Spaniolii au obţinut 16 puncte după 6 jocuri(5 victorii, 1 egal, 0 înfrângeri). Ruşii de la Zenit au terminat pe locul doi cu 6 puncte. Din această grupă au făcut parte şi debutanţii de la Austria Viena, care au obţinut 5 puncte dar au terminat pe ultimul loc.

Grupa H a fost câştigată de FC Barcelona. Catalanii au obţinut 13 puncte după 6 meciuri(4 victorii, 1 egal, 1 înfrângere). „Medalia de argint” a fost obţinută de AC Milan. Italienii au avut 2 victorii, 3 egaluri şi o înfrângere, acumulând 9 puncte.

Câştigătoarele grupelor sunt: Manchester United, Real Madrid, Paris Saint-German, Bayern Munchen, Chelsea, Borussia Dortmund, Atletico Madrid şi FC Barcelona.

Ocupanţii locului secund sunt: Bayer Leverkusen, Galatasaray, Olympiacos, Manchester City, Schalke 04, Arsenal, Zenit şi Ac Milan.

În Europa League s-au calificat următoarele echipe: Sahtior, Juventus, Benfica, Viktoria Plzen, FC Basel, Napoli, FC Porto, Ajax Amsterdam.


În faza grupelor s-au înscris 277 de goluri(cu 7 goluri mai puţine faţă de ediţia anterioară), cele mai multe reuşite au fost consemnate între minutele 76-90(52 goluri), Wayne Rooney a reuşit cele mai multe pase de gol, 6 la număr, Xavi Hernandez are un procentaj de 92% la pasele reuşite, fiind urmat de Thiago Motta cu 90%. Cele mai multe pase reuşite au fost date de jucătorii de la Barcelona: 4125. Cristiano Ronaldo în cele 450 de minute jucate a înscris 9 goluri, Ibrahimovic a marcat 8 goluri în 439 de minute jucate, iar Messi în 270 de minute a marcat 6 goluri. Youri Tielemans(Anderlecht) este cel mai tânăr jucător care joacă în faza grupelor. El a debutat la vârsta de 16 ani şi 148 de zile.

Drumul spre finala de la Lisabona, continua cu meciurile din optimile Uefa Champions League sunt:

Manchester City - FC Barcelona

Bayer Leverkusen - PSG

Arsenal - Bayern Munchen

AC Milan - Atletico Madrid

Zenit St. Petersburg - Borussia Dortmund

Olympiacos - Manchester United

Galatasaray - Chelsea

Schalke 04 - Real Madrid

Meciurile tur se vor disputa pe 18/19 şi 25/26 februarie iar returul pe 11/12 şi 18/19 martie.