Tuesday, November 26, 2013

O filă din istoria fotbalului: meciul secolului pe Wembley

Pe 25 noiembrie 1953 a avut loc un meci memorabil din istoria fotbalului. Se întâlneau două mari forţe ale fotbalului pe stadionul Wembley. Englezii au promovat această partidă sub denumirea meciul secolului(Match of the Century) deoarece jucau inventatorii jocului: Three Lions sau British Lions cu puternica echipă ungară câştigătoarea aurului la Jocurile Olimpice de Vară din 1952, poreclită Magical Magyars.

Englezii erau încrezători înaintea meciului, deoarece nu au pierdut pe teren propriu de 90 de ani! Antrenorul Walter Winterbottom a ales aşezarea WM, în timp ce antrenorul Ungariei, Sebes Gusztáv a ales aşezarea tactică 4-4-2.

Schimbul de fanioane(sursa: hatharom.com)

Tribunele stadionului erau arhipline, şi la doar un minut după fluierul de început Ungaria a preluat conducerea prin golul înscris de Hidegkuti Nándor cu un şut excepţional de la marginea careului de 16 metri. În minutul 14 englezii au egalat pe contraatac prin golul înscris de Jackie Sewell. În minutul 20, Hidegkuti a profitat de neatenţia fundaşilor britanici şi a înscris al doilea gol în poarta lui Gil Merrick. La doar patru minute după reluarea jocului, Puskás Ferenc a primit o pasă la marginea careului mic şi a înscris pentru 1-3 după una din schemele sale celebre. Golul de 1-4 a fost înscris în minutul 28, după o lovitură liberă executată rapid de Bozsik József de la aproximativ 23 de metri, la care Puskás a pus doar latul. Interesant este, că englezii n-au format un zid la această lovitură liberă din apropierea careului. În prezent la asemenea faze cu siguranţă portarii cer alcătuirea unui zid din jucători.
Scorul primei reprize a fost stabilit în minutul 38 de Stan Mortensen care a înscris cu şut frumos la colţul lung, după câteva combinaţii rapide reuşite de englezi. La pauză, Anglia-Ungaria 2-4!

În minutul 50 Ungaria a înscris din nou prin Bozsik, cu un şut de la marginea careului mare. La faza iniţială fundaşii englezi s-au mişcat foarte încet, Puskás a reuşit să centreze dar Kocsis Sándor a trimis mingea în bară cu capul. În minutul 53, Hidegkuti reuşeşte tripla: Puskás pasează de la marginea careului de 16 metri, iar Hidegkuti Nándor reia din voleu. În minutul 57, defensiva maghiară a gafat şi portarul Grosics a comis un fault „răsplătit” cu o lovitură de la 11 metri. Alf Ramsey nu a greşit ţinta de la punctul cu var şi a stabilit scorul final: Anglia-Ungaria 3-6!

În Ungaria meciul a fost transmis doar la radio, iar comentator a fost celebrul Szepesi György, dar mai târziu datorită televiziunii britanice vocea comentatorului maghiar a fost suprapus pe imaginile video şi astfel au realizat varianta video cu comentariu în limba maghiară.

Presa din Europa a fost uimită de acest rezultat şi ziarele importante precum Corriere Dello Sport sau Le Monde au avut cuvinte de laudă la adresa fotbaliştilor din Ungaria:

„Ce nu s-a întâmplat în 90 de ani, a fost realizat în 90 de minute. Ungaria a avut nevoie de 30 de minute să nimicească leul britanic.” (Corriere Dello Sport)

„Echipa maghiară a fost la înălţime pe toată durata meciului. Victoria a fost clară.” (Le Monde)

Rezumatul meciului Anglia-Ungaria 3-6, disputat pe stadionul Wembley pe 25 noiembrie 1953: