Thursday, May 30, 2013

Record pe Mount Everest!

Mexicanul David Liano Gonzalez este primul alpinist, care reuşeşte să ajungă pe vârful Mount Everest atât de pe partea sudică, cât şi de pe cea nordică în decurs de câteva zile! Alpinistul în vârstă de 33 de ani a primit azi certificatul care atestă acest record, de la reprezentanţii Guiness în cadrul unei ceremonii în Nepal. Această ceremonie a fost organizată cu ocazia aniversării a 60 de ani, de la prima ascensiune încununată cu succes pe Mount Everest!


Pe 29 mai 1953, Sir Edmund Hillary din Noua Zeelandă şi şerpaşul nepalez Tenzing Norgay au reuşit să ajungă pe vârful Mount Everest, urcând pe versantul sudic. De atunci, aproximativ 3500 de persoane au ajuns „pe vârful lumii” adică pe Mount Everest.

Traseul parcurs de Sir Edmund Hillary şi Tenzing Norgay
(sursa:abcnews.go.com)

În 2013 pe 11 mai, mexicanul David Liano Gonzalez a avut prima escaladare de pe partea sudică. După 8 zile, pe 19 mai a ajuns din nou pe vârful Mount Everest, dar de această dată de pe versantul nordic. Astfel el a devenit prima persoană care reuşeşte să urce de două ori pe Everest, într-un singur sezon. 


Anul acesta au reuşit să ajungă pe cel mai înalt vârf din lume

                              


      
Raha Mobarak este prima femeie din Arabia Saudită care ajunge pe vârful Mount Everest
(sursa:Facebook)
                                  

    • Samina Baig(21 de ani) - prima femeie din Pakistan, care ajunge pe vârful Mount Everest;

    Samina Baig alături de fratele său
    (sursa: timesofummah.com)
    • Arunima Shina(26 de ani) prima femeie cu un picior amputat, care cucereşte „vârful lumii”
                                  

    Pentru a urca pe Everest, alpiniştii folosesc cel mai des două rute: cea de pe partea sudică, cu pornire din Nepal şi cea nordică, cu pornire din Tibet. Cea mai bună perioadă pentru ascensiuni începe la sfârşitul lunii aprilie.