Monday, May 27, 2013

EXCLUSIV: Scandal din cauza steagurilor în fotbalul din Ungaria!

Echipa de fotbal Győri ETO FC a câştigat după o secetă de 20 de ani campionatul în Ungaria. În meciul de sâmbătă 25 mai, echipa din Győr a jucat pe teren propriu împotriva celor de la MTK Budapest. Un grup de suporteri ai echipei gazdă, ce poartă numele de UCSK a afişat un banner de mulţumire, cu mesajul: Mai multe naţiuni, o echipă – mulţumim şi au fluturat steagurile jucătorilor de altă naţionalitate de la Győr. De aici a pornit scandalul!


În rândul suporterilor din Ungaria, coregrafia celor de la UCSK a generat nemulţumire, unii ameninţându-i şi cu bătaia. În timpul meciului alături de bannerul respectiv, în tribune pe lângă steagul maghiar erau şi cele ale Bosniei, Cehiei, Croaţiei, Estoniei, Georgiei, Lituaniei, Nigeriei, României, Serbiei, Slovaciei şi Sloveniei. Grupul de suporteri, dorea să mulţumească prin acest gest şi jucătorilor din aceste ţări contribuţia la câştigarea campionatului! În echipa maghiară sunt 17 jucători străini, cei mai mulţi fiind sârbi. Jucătorul român, de la Győri ETO FC se numeşte Mihai Onişor Nicorec, este mijlocaş şi în România a evoluat la echipa a doua a Rapidului şi la Lupeni.
Dar gestul lor a generat un val de nemulţumire în rândul suporterilor din Ungaria, şi pe multe forumuri erau criticaţi. În urma acestor critici, cei de la UCSK au anunţat printr-un comunicat, că ei nu doreau să incite, a fost un gest de mulţumire şi nimic mai mult, şi după 14 ani de existenţă grupul se destramă.

Coregrafia celor de la UCSK
(sursa:ultrasliberi.hu)

Se pare că rasismul din fotbal reuşeste să-şi facă din nou simţită prezenţa. E păcat că în 2013, când la aproape toate competiţiile sportive se vorbeşte despre fair-play şi respect, un gest de mulţumire este înţeles greşit şi câştigarea unui titlu de campioană după 20 de ani „se sărbătoreşte” cu destrămarea unui grup de suporteri! Când acei jucători au ajutat echipa, au marcat goluri, au creat faze importante etc. atunci era bine, dar la final când unii văd culori, nu altceva, repet culorile unui steag, încep cu ameninţările, cu ura, cu manifestările rasiste!
Mulţi încă nu înţeleg, că într-o comunitate există persoane de naţionalităţi, religii, culori diferite, dar la urma urmei toţi suntem oameni!