Tuesday, March 12, 2013

Există onoare în jurnalism?

Conducerea trustului Media Pro a hotărât suspendarea jurnalistului Costin Ştucan, la presiunile făcute de conducerea Stelei. Suntem în 2013, se zvoneşte că e democraţie, dar întâmplările contrazic acest lucru. Cum e posibil ca un jurnalist să fie demis la cererea unui patron de club?



Unde a ajuns clubul Steaua, de cine e condus un simbol al României? Răspunsul e dat de jurnalistul Daniel Nazare: „un club care se vrea european, dar este condus de nişte oameni fără scrupule” decide cine să lucreze în presă!  E grav, dacă un personaj ca Becali hotărăşte cine să scrie articole sau cine să fie moderatorul unei emisiuni. Costin Ştucan era moderatorul emisiunii „Ora de Prosport” iar în cadrul acestei emisiuni au fost difuzate câteva imagini, ce-l arătau pe Becali când ordona cine să fie schimbat la echipă. Becali a fost deranjat de acest clip, şi decide suspendarea acreditărilor jurnaliştilor din trustul Media Pro, dar totuşi lasă o portiţă! Dacă Ştucan e suspendat de la „Ora de Prosport” jurnaliştii sunt reprimiţi. Conducerea trustului demonstrează că nu-şi apără angajaţii, nu are onoare şi-l suspendă pe Ştucan. Scurt şi la obiect, dorinţele fostului cioban sunt îndeplinite.

Nu sunt fanul lui Costin Ştucan, nu-l cunosc personal, într-adevăr a avut şi el de câteva ori derapaje în cadrul emisiunilor, dar nu sunt de acord ca el să fie suspendat la cererea unui personaj controversat!
Presa a fost cea care a ajutat enorm de mult la ascensiunea acestui personaj, era şi este prezent în fiecare jurnal de ştiri, sau emisiune sportivă, părerea lui contează foarte mult pentru unii din păcate, cu toate că de cele mai multe ori nu spune nimic concret!

Unde e presa curată, obiectivă, care poate să investigheze să aducă dovezi şi să demonstreze fapte, fără ca jurnaliştii să fie suspendaţi? De ce nu reacţionează colegii din presă la suspendarea lui Costin Ştucan, uită de următorul fragment din Codul Deontologic al Jurnalistului: „jurnalistul este dator să caute, să respecte şi să comunice faptele aşa cum acestea pot fi cunoscute prin verificări rezonabile. În relatarea faptelor şi a opiniilor, jurnalistul va acţiona cu bună-credinţă.

Există libertate de exprimare în presă?
(sursa: The Canadian Sentinel)

Nu se ţine cont de aşa ceva, ratingul e mai important, valorile morale şi respectul faţă de colegi, faţă de cititori şi telespectatori pentru unii nu există. Prin această decizie, cei de la trustul Media Pro demonstrează, că pentru ei nu există libertate şi onoare în jurnalism!