Tuesday, March 29, 2011

România-Ungaria pentru calificarea la C.E. U-17

Astăzi de la ora 18, pe Sport 1 va fi transmis în direct meciul de fotbal dintre România şi Ungaria contând pentru calificarea la Campionatul European U-17. 
După părerea mea, va fi un meci interesant, deoarece-i putem vedea la joc pe cei care în viitor ar trebui să formeze naţionalele de seniori ale celor două ţări. Cum nici România şi nici Ungaria actualmente nu practică un joc convingător în preliminariile pentru Campionatul European din 2012, sper ca măcar aici, la acest meci U-17 să vedem un joc plăcut.

Momentan clasamentul arată aşa:

1. România    4 puncte 
2. Rusia          3 puncte
3. Ungaria      3 puncte
4. Islanda       1 punct

Deci de la ora 18, pe Sport 1 în direct România-Ungaria, U-17.

Saturday, March 19, 2011

Suporterii de la noi...


Acum câteva zile am asistat la un meci din Liga a IV-a. Marţi, miercuri şi joi seara am urmărit meciurile din Champions League şi Europa League. Ieri şi azi am văzut câteva minute din două partide de fotbal din Liga 1 din România. Nu vreau să compar jocul de fotbal, din aceste competiţii că nu ar avea sens, e prea mare diferenţa dintre jucători. Aş vrea să fac o comparaţie între persoanele care asistă la meci.
Foarte mulţi dintre voi, aţi văzut un meci din Champions League, Europa League sau Liga 1, dar poate nu aţi văzut un meci din Liga a IV-a, sau chiar a V-a din România! Am rămas uimit la acest meci din Liga a IV-a, când am văzut cum sa comportat o persoană din „tribună”. De la începutul meciului, până la fluierul final a urlat, a înjurat şi a provocat arbitrul şi jucătorii echipei vizitatoare. Da puteţi să-mi spuneţi că aşa se întâmplă la aproape toate meciurile din ţară, dar aşteptaţi un pic. Am întreb o persoană de lângă mine: Cine e persoana respectivă? Răspunsul a fost: E un ofiţer! Da, din acest motiv am rămas uimit. Chiar dacă acest ofiţer nu a fost îmbrăcat în uniformă, deci nu a fost în timpul serviciului, după părerea mea nu ar fi trebuit să se poarte aşa. Ce exemplu dă el? 
Acum nu mă mai miră comportamentul unor grupuri de persoane, de suporteri la unele meciuri din ţară. Cunosc multe persoane care susţin că în România există ultraşi. După părerea mea nu există! În primul rând mulţi, chiar foarte mulţi habar nu au ce înseamnă a fi ultras, ei cred că a fi ultras înseamnă se mergi pe stadion, să scuipi cojile de seminţe, să înjuri şi să te baţi din când în când. Greşit! Ultras sunt acei suporteri care sprijină fanatic echipa, afişează coreografii la meciuri şi nu în ultimul rând sunt independenţi de club şi organizaţi! Ţara cea mai asociată cu mişcarea ultras e Italia. La noi niciodată nu o să vezi aşa atmosferă cum e la meciurile Roma-Lazio, sau Milan-Inter. Acolo nu vezi oamenii pe stadion să scuipe cojile de seminţe şi ca suporterii unei echipe să se bată între ei!
De suporterii din Anglia ce să mai spui, e o plăcere să te uiţi la un meci, când aproape toţi de pe stadion cântă şi susţin echipa la bine şi la rău.
Miercuri în sferturile Champions League, ce atmosferă frumoasă a fost la meciul Real Madrid-Lyon, a fost o plăcere să urmăreşti acel meci, când pe fundal nu auzeai înjurături ci galeria susţinând echipa favorită.
Nu spun că numai la noi sunt bătăi pe stadion, sunt şi în Italia, Grecia sau Turcia…dar totuşi aşa ceva ce vezi la noi pe stadioane nu cred că mai vezi undeva. La noi unii oameni parcă au scăpat de la nebunii aşa se manifestă la meciuri, şi în acest fel strică spectacolul, atmosfera care ar trebui să fie la un meci de fotbal şi care să atragă copii, tineri şi bătrâni la un meci. Nu ar fi frumos, ar deranja oare pe cineva să vadă în tribune o familie(soţ, soţie şi copii) vizionând un meci?
Oare e chiar aşa de greu pentru unii să înţeleagă că la stadion nu mergi să te baţi şi să înjuri, ci să-ţi susţii echipa!

P.S. Nu spun că toată lumea din România care merge pe stadion nu ştie să se comporte civilizat, dar sunt mulţi, care strică atmosfera. Galeriile echipelor Poli Timişoara şi U Cluj, de exemplu fac atmosferă frumoasă pe stadion, cântă frumos, şi au coreografii care arată că sunt organizaţi.